“Wij waren niet thuis op het moment van het bedrijfsongeval. We kregen een belletje dat onze medewerker klem zat in een machine in de stal. Je denkt als eerste ‘dit kan niet’. Je rijdt als een gek naar huis en komt op je eigen erf waar het vol staat met de brandweer, politie, een ambulance en later de traumahelikopter. Je mag helemaal niks en moet op ‘n hoekje op je eigen erf wachten. Mondjesmaat kwam er wat informatie binnen van de brandweer, die er overigens binnen een mum van tijd was. Dit had echt niet sneller gekund. Ondertussen kwamen auto’s af- en aanrijden. Allemaal vreemden op je erf. Als boer ben je gewend om zelfredzaam te zijn en de regie te pakken. Je bent nu totaal machteloos. Die machteloosheid in onze ogen heeft hele grote impact op onze zoon gemaakt. Dan komen de Technische Recherche en de Nederlandse Arbeidsinspectie voor eerst een onderzoek in de stal en daarna intensieve verhoren tot diep in de nacht. Het komt rauw op je dak hoor als ze zeggen: ‘alles wat je zegt, kan tegen je worden gebruikt’. Je wordt aangemerkt als verdachte, want het gaat om een minderjarig persoon. Je vertelt het verhaal eerlijk, maar slaat dicht. De emoties zitten hoog en er komt enorm veel op je af. De Nederlandse Arbeidsinspectie eiste al binnen een week bepaalde documenten en we besloten ESV te vragen ons te helpen en hierin bij te staan. Hanswillem Wilbrink hoorde ons verhaal aan en vertelde in duidelijke taal wat er nog op ons zou afkomen en mogelijk boven ons hoofd zou hangen…”Reconstructie met dummy

Het onderzoek liep moeizaam omdat niemand begreep wat er nu precies was gebeurd. “Er is vervolgens met toestemming van het OM door ESV een reconstructie met een pop uitgevoerd in aanwezigheid van de brandweer en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Want hóe had dit kunnen gebeuren? Dit risico was niet te voorzien geweest weten we nu. Die reconstructie met de pop heeft veel duidelijk gemaakt. ESV heeft ons op enorm veel terreinen bijgestaan: uitleg over wat er ging gebeuren, dus welke stap we konden verwachten. Hulp bij het invullen van alle documenten. Daarnaast was Hanswillem Wilbrink onze gevolmachtigde woordvoerder/adviseur/zaakwaarnemer bij de Inspectie. Ook later bij de lezing van de Officier van Justitie was hij er persoonlijk bij. We waren tevens voor even geschorst als stagebedrijf. Ook dit is door Hanswillem van ESV ongedaan gemaakt. Kortom, hij heeft het hele juridische én zakelijke traject opgepakt en heel veel duidelijkheid geschept. Zijn enorme kennis en vaardigheden hebben ons veel gebracht. Hij is net een wandelende machineveiligheid encyclopedie.”


Eyeopener voor iedereen

“Zonder ESV had het er voor ons ‘n stuk minder ‘rooskleurig’ uitgezien. ESV heeft ons uit de wind gehouden, ving de eerste klappen op en heeft ons door alles heen geloodst, in een bepaalde vaart. Onze casus had zelfs naar de meervoudige strafkamer kunnen gaan. Nu is het bij de OvJ afgedaan, inclusief een mondelinge toelichting. Iedereen, ook veel collega-boeren, zijn wakker geschud en flink geschrokken. Als zoiets gebeurt met een jonge werknemer zijn de consequenties dus heel groot. Dat gevoel overheerst bij allemaal. De steun van je gezin en uit je omgeving is enorm. Dit heeft ons goed gedaan. Wij hebben daarnaast ook gebruikgemaakt van crisishulp met het hele gezin, want de impact en stress zijn heel groot bij zoiets ingrijpends. Het zou toch ooit als een boemerang bij je terugkomen. We kregen inzicht in het proces en de verschillende fases waar je doorheen moet. Zonder de hulp van ESV was het nóg tien keer erger geweest. Dan zou de Nederlandse Arbeidsinspectie in je nek blijven hijgen en voel je constant die enorme druk. Onze dankbaarheid naar ESV is dan ook eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Tot slot, wij leven enorm mee met het gezin van de jongen. We hebben gelukkig goed contact met ze.”

- Om privacy te waarborgen noemen we de betrokkenen niet bij naam.