Een goede risicoanalyse geeft inzicht in het gewenste Performance Level (PL) waaraan een veiligheidsoplossing dient te voldoen. Dit noemen we ook wel het ‘Required Performance Level’. In het eerder benoemde technisch dossier moet u, conform de norm EN-ISO 13849-1, met een PL-berekening aantonen dat de gekozen veiligheidsoplossing ook daadwerkelijk aan het zogenaamde Required Performance Level voldoet.

Uit ervaring weten wij dat nog altijd veel engineers grote moeite hebben met de toepassing van PL. Ondanks de inzet tegenwoordig van PLC- of PC-systemen (met of zonder remote I/O) en het feit dat deze systemen als betrouwbaar worden gezien, maken medewerkers soms mee dat een machine onverwacht in beweging komt of zelfs opstart. Al dan niet met grote gevolgen. Onze CE-consultants zijn ervaren in het verzorgen van deze praktische PL-berekeningen op maat.

Onderzoek

Uit recent onderzoek (‘Out of Control’ - Engelse Arbeidsinspectie HSE) blijkt dat meer dan 75% van de fouten in de specificatie-, ontwerp- en installatiefase van het veiligheidscircuit ontstaan. Download hier de publicatie van dit onderzoek.